Господиня з Одещини вже більше півстоліття випікає плачинди

0

Мешканка села Градениці Біляївської громади Одеського району Галина Іпатьєва поділилася рецептом приготування плачинд, які вже сама випікає понад півстоліття. Бо ж плачинда (плацинда) – популярний кулінарний виріб з тіста та начинки у Румунії, Молдові та Південній Україні. Це також одна з коронних страв кухні в українському селі Градениці, що в пониззі Дністра на кордоні з Молдовою. Тут її готують з давніх давен. Це вікова традиція: рецепти передають з покоління у покоління. На честь плачинди у селі навіть започаткували фестиваль і встановили рекорд громади з випікання цієї страви.

Про це повідомляє інформаційна агенція «Юг.Today» з посиланням на видання “Open Дністер” .

Що ж таке граденицька плачинда, як її готувати? Рецепт та секрети її приготування розповіла і показала місцева господиня Галина Іпатьєва.

Пані Галині 80 років. Вона корінна мешканка Градениць. Як і певна частина жителів села, жінка має молдавське коріння. Згадує, що саме мати навчила її готувати цю страву.

Сусіди пані Галини зазначають, що вона одна з тих, хто у селі готує плачинди найкраще. І завжди вони виходять у неї смачні. Неодноразово вона пекла плачинди для гостей, які приїжджали до села, у район на свята чи інші заходи. Була активною учасницею ярмарків, де також пригощала своїми плачиндами. Бережливо тепер зберігає грамоти, які отримувала за свою кулінарну активність.

Що таке плачинда – це як пиріжечок, тільки великий і круглий Традиційний рецепт на прісному тісті: вода та сіль. Але є господині, які печуть їх на дріждях чи використовують газовану воду”, – зізнається пані Галина.

І, навіть, не маючи глибоких лінгвістичних знань, пані Галина – права.

Плачинда (або плацинда, плачінда, плачінта, плечинда, пляцинда) (рум. plăcintă від лат. placenta) – виріб із листкового тіста (переважно прісного), що має пласку форму, з начинкою із сиру, гарбуза тощо, або без неї; різновид пирога.

Латинське «placenta» означає «пиріг», і, в свою чергу, походить від грецького «πλάκοεις» «коржик» (дослівно — «плаский»), що пов’язане з «πλάξ» – «площина; рівнина; плита».

Що необхідно для приготування кількох плацинд (рецепт)

Майже щонеділі, коли мають приїхати онуки чи хтось у гості: що скоріше всього зробити? Плачинди. Замісили собі тісто, а начинку, яку хто любить:з сиром, капустою, картоплею, гарбузом, зеленню та шкварками”, – наголошує господиня.

Для приготування потрібно:

  • пів літра води;
  • дві столових ложки олії;
  • дрібка солі;
  • приблизно пів кілограма борошна (але може бути і більше, як кажуть, скільки вбере)

Все добре перемішати та вимішати. Тісто має бути еластичним. Після його треба залишити відпочивати.

В цей час готують начинкуБеруть улюблені інгредієнти, подрібнюють та перемішують. Можна брати:

  • зелень, шкварки, сирі яйця;
  • сир, кріп, сирі яйця;
  • картопля з цибулею;
  • або робити солодкі плачинди, наприклад, з гарбузом, яблуками.

Коли тісто відпочине, його ділять на шматочки і тонко розкатують у коло. Вже розкатане тісто теж залишають відпочити на рушнику. Це треба для того, щоб воно потім добре тягнулося і не рвалося.

Викладають на тісто фарш, і, відтягуючи злегка краї, зліплюють їх до центру.

Обсмажують плачинди в олії на середньому вогні з обох сторін по 3-4 хвилини.

Важливо: треба, щоб сковорідка добре нагрілась, лише тоді класти плачинду, тоді вона не пристане до сковорідки.

Якщо начинка не сира, а готова (як сир, чи зелень з яйцями), то достатньо лише підсмажити тісто з обох сторін до рум’яної скоринки.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa