В Одеській області виноградники на межі виживання

0

На виноградні плантації Ізмаїльського району Одеської області цього сезону першими приїхали крафтовики (власники винних будинків, невеликих виноробень та просто шанувальники домашнього вина).

Про це повідомляє  інформаційна агенція «Юг.Today» з посиланням на канал ГРАД.

Незважаючи на широкомасштабну війну, українці, які закохані в виноробство як процес та використовують вина лише власного виробництва, продовжують заповнювати бочки. Крафтові вина мають своїх шанувальників. Але для того, щоб зробити вино, келих якого ввечері не завадить здоров’ю і яким не соромно пригостити своїх друзів, потрібен якісний виноград.

Проте наразі у виноградарів півдня Одещини виникають проблеми під час війни, зокрема, труднощі зі збутом винограду та скорочення плантацій. Які види вин виробляються в регіоні та як крафтові виробники та місцеві фермери намагаються знайти ринки збуту для своєї продукції, розповіли журналісти каналу «Град».

«Один сомельє на виставці куштує вино і каже: «да, от п’єш і вони всі відрізняються, але ти розумієш, що виноград усі беруть в Одеській області». Чи ось в Кам’янці беруть червоне, у нас майже всі – біле, і ще під Ізмаїлом беруть Аліготе, Рислінг…», – каже менеджерка ТОВ «РЕМ» Наталія Костенко.

За виноградом на південь Одещини дійсно приїзджають з різних регіонів України. Виноградники підприємства знаходяться поблизу села Нагірне Ренійської громади.

«Коли чують, що ми знаходимось за Одесою, по цій трасі ніхто не хоче їхати. Спека… Стояти в пробках з цим виноградом… Там потече, чи пропаде, чи ще щось», – додає Наталія Костенко.

Попри труднощі з логістикою, підприємство вже відвантажило свою продукцію невеликими партіями до багатьох областей України. Але, як запевняє пані Наталія, в період війни продати виноград на виноробні заводи оптом майже неможливо. З цією причини підприємству минулого року не вдалося реалізувати 400 тонн винограду, що залишився на кущах. А це означає, що виноградарі недоотримують кошти на подальший розвиток і виноградні плантації в Одеській області починають поступово скорочувати.

Так, у приватному акціонерному товаристві «Придунайське», що знаходиться поблизу міста Рені, до війни було 87 гектарів прекрасних плодоносних виноградників. Але через проблемну реалізацію та нестачу коштів на технологічні операції вже викорчували близько двадцяти гектарів. На цих полях ще недавно зростав чудовий виноград столових сортів (Молдова, Аркадія та інші).

Працівники підприємства, які хочуть зберегти виноградники як свої робочі місця, щиро раді кожному покупцеві, навіть якщо він приїзджає за невеликою партією солодкої ягоди. А ще чекають на реальну підтримку і від обласної, і від центральної влади.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa