В Одеській області чоловік захворів на ботулізм

0

Мешканець Подільського району Одеської області захворів на ботулізм. Він разом з двома товаришами в обід 14 травня з’їв м’ясну консерву та копчене сало домашнього виготовлення.

Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ, передає Українська Служба інформації.

Через три доби в нього почалися блювота, запаморочення, головний біль, тремор рук.

22 травня 40-річного хворого шпиталізували до Одеської інфекційної лікарні.

Довідково.

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання. Найчастіше його збудник виявляється у продуктах домашнього приготування: солоній і копченій рибі, м’ясній тушонці, консервованих грибах і овочах. Спори знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей. Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Спочатку з’являються короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Надалі з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі.

За найменшої підозри на ботулізм слід негайно звернутися до лікаря.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa