У січні–квітні 2023 року індекс споживчих цін (індекс інфляції) по Одеській області становив 104,1% (по Україні – 103,2%).

Як повідомили кореспонденту «Хвилеріза» в Головному управлінні статистики в Одеській області, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 7,5%.

Серед продуктів харчування овочі подорожчали на 45,4%, з них найсуттєвіше підвищились ціни на моркву, огірки, ріпчасту цибулю – в 1,8 раза, білокачанну капусту – в 1,7 раза, помідори та солодкий перець – відповідно в 1,6 та в 1,5 раза. Разом з тим, картопля подешевшала на 1,9%.

Зростання цін на фрукти становило 5,0%. Значно (на 16,2%) подорожчали яблука. Водночас, лимони подешевшали на 5,1%.

Цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби зросли в ціні на 6,5%. Найбільше зростання цін зафіксовано на карамель (на 12,4%) та шоколад (на 10,4%).

Риба та продукти з риби підвищились в ціні на 5,4%, з них жива, охолоджена риба – на 10,4%, філе червоної риби – на 7,2%, філе мороженої риби – на 6,3%. Проте, скумбрія подешевшала на 0,2%.

Ціни на м’ясо та м’ясопродукти підвищились на 3,9%, у тому числі на окремі курячі порційні частини – на 12,6%, сирокопчені ковбаси – на 9,9%, свинячі субпродукти – на 7,2%. Водночас, подешевшали індиче філе на 3,0%, варені ковбаси вищого ґатунку – на 0,8%.

Приріст цін на хліб і хлібопродукти становив 1,5%. В цій групі суттєво зросли ціни на макаронні вироби із твердих сортів пшениці та торти (на 8,7%), ячні крупи (на 7,6%), сухе печиво (на 7,0%), здобне печиво (на 6,7%). Гречані крупи знизились у ціні на 13,4%, рис – на 4,4%, пшеничне борошно – на 1,2%.

На 1,1% стали дорожче молоко, сир та яйця. Серед товарів цієї групи плавлені сири подорожчали на 13,6%, вершки – на 9,5%, тверді сири типу емменталь – на 9,2%. Водночас, яйця подешевшали на 6,4%.

Поряд з цим, на 1,1% знизилися ціни на олію та жири. При цьому, сало подешевшало на 8,6%, а оливкова олія стала дорожче – на 10,7%, маргарин – на 10,0% , вершкове масло – на 2,0%.

Больше новостей на нашем телеграм-канале: https://t.me/volnorezodessa